20 december 2017

Hersenkrakers hebben positief effect bij senioren

Onderzoek van King’s College London toont aan dat online spelletjes, die een beroep doen op het geheugen en denkvermogen, helpen om hersenen van 50-plussers scherp te houden.

Een deel van de vrijwilligers werd aangemoedigd om gedurende zes maanden zo vaak als ze wilden tien minuten lang per keer online hersentrainingspelletjes te spelen. De rest, de controlegroep, voerde eenvoudige zoekopdrachten op internet uit.

Bij aanvang van het onderzoek en na drie en zes maanden werden de proefpersonen onderzocht met behulp van medisch erkende cognitieve testen.

De groep die de hersenkrakerspelletjes had gespeeld, bleek na zes maanden beter te scoren op redeneren en verbaal leren. De 60-plussers werden beter in het uitvoeren van alledaagse taken. De spelletjes zorgden voor het meeste effect als ze minstens vijf keer per week gespeeld werden.

De onderzoekers gaan nu met een langer durende studie bekijken wat de effecten van hersentraining zijn op de lange termijn en of de spelletjes dementie kunnen helpen voorkomen.

Ook interessant voor u