16 januari 2019

‘Spanning tussen kerk en vakbeweging’

 Impressie van VHV-bijeenkomst in Twente op 22 november 2018

Het gebouw is historisch. Een Rijksmonument. En er kwamen ongetwijfeld veel vakbondsleden over de vloer. Nee dit gaat niet over een bijeenkomst in ‘de Burcht’ het vroegere bastion van het NVV. Ik heb het over de (vroegere) Wilhelminaschool in Hengelo. Tegenwoordig Industriemuseum Oyfo. Ooit zat er ook een HBS, maar voor de oorlog was dit de ‘industrieschool’ voor de toekomstige werknemers van de Stork-fabrieken, en Stork is nog steeds de buurman.

22 november. Een goedgevulde zaal. En dat voor een onderwerp dat niet elke dag op de vakbondsagenda staat: ‘Spanning tussen Kerk en Vakbeweging’. De bijeenkomst is georganiseerd door de immer actieve VHV-werkgroep Twente. Die werkgroep is erin geslaagd vier eminente sprekers uit te nodigen:

  • Agnes Jongerius, voormalig FNV-voorzitter en thans lid van het Europarlement
  • Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht
  • Piet Hazenbosch, voormalig bestuursadviseur CNV en historicus
  • Hub Crijns, directeur van DISK en penningmeester werkgroep ‘arme kant van Nederland’

‘Spanning tussen Kerk en Vakbeweging’. Eerlijk gezegd een thema waar ik zelf de afgelopen 30 jaar niet of nauwelijks bij heb stilgestaan. Anderen wel. Dat leidt tot boeiende inleidingen en discussies. Ook tussen de inleiders onderling. Opvallend is dat niet spanning maar verbinding het gemeenschappelijke tussen vakbeweging en kerk, het leeuwendeel van de aandacht krijgt. Ook de minder leuke overeenkomsten komen aan bod: “De aanhang slinkt aan beide kanten”, weet werkgroepvoorzitter Dick Boer al bij de start te melden.

Kijk svp hier voor meer informatie