Het CNV lobbyt voor verbetering koopkracht

De koopkracht van veel ouderen daalt. Pensioenen worden niet meer geïndexeerd en de zorgkosten stijgen. Ook de verschillende belastingmaatregelen van dit kabinet zorgen ervoor dat u minder overhoudt. Zo wordt in 2016 de ouderenkorting verlaagd en de ouderentoeslag afgeschaft. Vooral de ‘stapeling’ van maatregelen, in combinatie met de lage rente van de Europese Centrale Bank, zorgt ervoor dat veel mensen hun inkomen al geruime tijd zien dalen. Het CNV doet wat in zijn vermogen ligt om de gevolgen voor u beperkt te houden. Solidariteit over de verschillende generaties en groepen in de samenleving is daarbij voor het CNV een kernwaarde. Kijk ook op onze pagina over pensioen en AOW.

Brief aan de Tweede Kamer

Het CNV heeft woensdag 9 september 2015 in een brief aan de Tweede Kamerleden opgeroepen de koopkracht van gepensioneerden te verbeteren. CNV Voorzitter Maurice Limmen: ‘Het gaat economisch beter, en daarvan moeten ook gepensioneerden profiteren.’

Het Kabinet beloofde, na vele signalen uit de samenleving, het koopkrachtverlies voor senioren te repareren. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Er is 5 miljard euro uitgetrokken voor lastenverlichting, maar de senioren zijn er bekaaid van af gekomen en dat wordt nu duidelijk. De politiek kan niet weg blijven kijken van dit probleem.” Lees meer.

De blauwe envelop verdwijnt?

Maakt u zich zorgen over het verdwijnen van de blauwe envelop van de belastingdienst? Vraagt u zich af hoe u straks nog eenvoudig en veilig aangifte kunt doen? Of bent u al helemaal vertrouwd met het digitaal aangifte doen met uw digid-code? Feit is dat er hierover veel onrust is. Niet alleen onder ouderen, maar ook bij andere groepen in de samenleving die niet digitaal vaardig (kunnen) zijn.

Wat vindt en doet het CNV?

Het CNV neemt de zorgen in de samenleving over het verdwijnen van de blauwe envelop serieus. Voor het CNV staat uw keuzevrijheid voorop. Het CNV ziet graag dat mensen zelf kunnen aangeven of men wel of niet de post van de Belastingdienst via de gewone brievenbus krijgt of digitaal.

Sociaal vangnet

Het CNV heeft nauw contact met de Belastingdienst. Het CNV maakt deel uit van het ‘sociaal vangnet’ dat, samen met andere organisaties, is ingericht om mensen die moeite hebben met de digitalisering, ter zijde te staan.

Belangrijke wijzigingen belastingen 2016

In 2016 wordt de ouderenkorting (een heffingskorting) verlaagd en de oudertoeslag afgeschaft. Dat kan gevolgen hebben voor uw toeslagen en inkomensafhankelijke regelingen. Kijk hier voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen belastingen 2016. Wilt u graag meer duidelijkheid hierover? De deskundige vrijwilligers van CNV Belastingservice helpen u graag het hele jaar door! Kijk hier voor meer informatie.

Bereken uw belastingtarief in het jaar dat uw AOW ingaat

Krijgt u dit jaar voor het eerst AOW? Op de site van de belastingdienst staat een handige tabel waarmee u uw belastingtarief kunt berekenen.

CNV Belastingservice helpt!

Als CNV-lid kunt u ieder voorjaar, op afspraak, terecht op een van de vele CNV Belastingzittingen in het land. Hier wordt uw aangifte samen met een goed opgeleide vrijwilliger ingevuld en veilig naar de belastingdienst gestuurd. Het CNV heeft voor de leden een eigen code, waarmee wij veilig en snel en de aangifte verzorgen. Wij hebben daar uw Digid-code niet eens voor nodig!

ook zonder Digid-code

shutterstock_290952128Het enige wat u hoeft te doen, is het CNV een eenmalige machtiging te geven. Als u als lid eenmaal via het CNV uw aangifte laat verzorgen, ontvangt u ieder jaar deze code automatisch in uw vertrouwde brievenbus. Makkelijker kan niet! Kijk hier voor meer informatie.

Ook niet-leden kunnen, tegen een vergoeding, gebruik maken van de diensten van CNV Belastingservice.

Ook interessant voor u