25 april 2018

Column Maurice Limmen, voorzitter CNV

CNV Belastingservice

De meest gebruikte CNV-service door en voor leden!

Ruim 33 duizend mensen jaarlijks geholpen

“In maart en april is het weer topdrukte rondom de Belastingservice die door het hele land verspreid wordt aangeboden en waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Ruim 1000 vrijwilligers/leden werken mee aan deze service. Vooral ouderen (55+) maar ook veel jongeren en jonge gezinnen vragen ondersteuning bij het invullen van hun belastingaangifte.

Ieder jaar wordt via allerlei kanalen geworven om de teams die de belastingservice verzorgen weer compleet te maken. Zo’n 60 tot 80 mensen reageren per jaar op de vacatures en uiteindelijk gaan daarvan, na een zorgvuldige procedure en training, ruim 25 mensen aan de slag als belastingconsulent. Waar vroeger vrijwilligers wel 40 jaar verbonden bleven aan het CNV, gaan mensen nu soms alweer na twee jaar weg. Dat is niet zo vreemd, dat is een teken van deze tijd.”

CNV Belastingservice: verspreidt over 12 regio’s, tot in de verste uithoeken, 240 zittingen per jaar, ruim 33 duizend mensen worden ieder jaar geholpen.

“Feitelijk werd het CNV ook opgericht door vrijwilligers. Mensen die de hele week in de fabriek werkten en in hun vrije tijd een bond bestuurden en samen een vakcentrale oprichtten. Die vrijwilligers zijn altijd gebleven. De vakbeweging kan niet zonder mensen die zich vrijwillig inzetten. Omdat zij de taal spreken van onze leden en de smeerolie zijn tussen werkorganisatie en maatschappij. Zij geven het CNV een gezicht!“

Ineke van der Ven is een van de twaalf landelijke coördinatoren en doet dit in een duobaan met collega Willem Goossens: “Al zo’n 16 jaar doe ik dit werk en coördineer ik in de regio Noord-Holland Noord de belastingzittingen waar mensen terecht kunnen voor hulp bij het invullen van hun belastingaangifte. Ik ben senior, 76 jaar en al ongeveer 57 jaar lid van het CNV. Ik doe dit met plezier; enerzijds om anderen te helpen met iets belangrijks en anderzijds om zelf een waardevolle invulling te geven aan mijn vrijwilligersleven. En het allerbelangrijkste; ik wil gewoon graag iets terug doen voor het CNV, een club die ik een zeer warm hart toedraag en die een belangrijke positie inneemt in het maatschappelijk middenveld.”

Maurice Limmen, voorzitter CNV

Ook interessant voor u