19 februari 2018

Win het boek ‘Na werk-tijd’ van Marinus van den Berg!

Na-werk-tijd: Nadenken over de tijd dat je stopt met betaald werk

‘Al is mijn werk gestopt, zo niet mijn aandacht voor mensen. Ik blijf openstaan voor de nood van wie op mijn weg komt.’ Dat zegt Marinus van den Berg (70), pastor, schrijver en spreker, vooral over onderwerpen die te maken met zinvragen bij verlies en rouw.

Van den Berg ging in 2016 op zijn 68ste met pensioen. Dat eerste jaar hield hij een dagboek bij: columns, gedichten, verslagjes van wandeltochten. Over tijd, ontmoetingen, aandacht, dromen en verhalen. Wat betekent het om ineens de tijd aan jezelf te hebben? Collega’s te missen? Hoe vind je een nieuwe, zinvolle dagbesteding?

Betekenis

De boektitel Na-werk-tijd kun je op verschillende manieren lezen. Niet alleen als ‘na werktijd’, maar ook als: ‘na je werk is er tijd’. En: ‘ook na je pensionering werkt je werktijd na.’ Al die betekenissen speelden in 2016 een rol in Van den Bergs leven. Veel speelt zich af op en rond het 340 kilometer lange Westerborkpad van Amsterdam naar voormalig kamp Westerbork, dat Van den Berg liep.

Waardevol

Met pensioen gaan doet ieder op eigen wijze’, schrijft Van den Berg. Zijn boek is dan ook geen richtlijn, maar een verhaal van een mens die ervan houdt verhalen te lezen en te vertellen. ‘Nu is er tijd om te overwegen, om verhalen, gebeurtenissen en mijn aandeel daarin opnieuw te wegen. En tijd om op verhaal te komen. Wat mag ik loslaten, en wat als waardevol bewaren?’

Werelden

Van den Bergs zinnen ademen rust. In het hoofdstukje ‘Elke dag een pelgrimage’ schrijft de pastor als hij wandelt met een vriendin in een rolstoel: ‘De afstand die ik had afgelegd was beperkt, maar ik betrad vele werelden.’ En: ‘Pelgrimeren is ontvankelijk leven, waar je ook bent.’

We mogen vijf exemplaren van Na-werk-tijd weggeven. Wil je kans maken?

Stuur dan een e-mail voor 15 april naar Miriam de Rooij (m.derooij@cnvvakmensen.nl) met je naam, adres, woonplaats. Vertel erbij waarom jij graag Na-werk-tijd wilt ontvangen. Welke vraag wil jij je het eerste jaar van je na-werk-tijd stellen of heb jij je in je eerste jaar na-werk-tijd gesteld?

Ook interessant voor u